NEW YORK - Het aantal vrouwen dat sterft door complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling is de laatste twintig jaar bijna gehalveerd.

Zo stierven er in 1990 wereldwijd nog zo'n 543.000 vrouwen door zwangerschapscomplicaties. In 2010 was dat aantal gedaald naar gemiddeld 287.000 sterfgevallen per jaar: een afname van 47 procent.

Ondanks deze vooruitgang overlijdt nog altijd iedere twee minuten een vrouw door ''zwangerschapsgerelateerde complicaties''.

India

Uit het rapport blijkt dat een handjevol landen verantwoordelijk is voor meer dan de helft van de sterfgevallen. Vooral India en Nigeria zijn gevaarlijke landen voor moeders in spé.

Zo stierven in 2010 zo'n 56.000 vrouwen in India door zwangerschapscomplicaties. In Nigeria ging het dat jaar om zo'n 40.000 vrouwen, ongeveer 14 procent van het wereldwijde totaal.

Millenniumdoelstellingen

Diverse Europese landen krijgen in het rapport een schouderklopje omdat ze inmiddels voldoen aan de Millenniumdoelstellingen.

Zo wisten onder meer Estland, Litouwen, Roemenië en Wit-Rusland het aantal zwangerschapsdoden met de beoogde 75 procent terug te brengen.