JERUZALEM - Op diverse plaatsen in Israël is dinsdag onrust ontstaan in verband met de stichtingsdag van het land.

Op diverse plaatsen op de Westelijke Jordaanoever zochten Palestijnse demonstranten de confrontatie met het Israëlische leger. Dat vuurde hierop met onder meer traangas, waardoor enkele tientallen demonstranten gewond raakten. Ook enkele Israëlische soldaten raakten lichtgewond.

In Oost-Jeruzalem kwam het tot een confrontatie tussen de Israëlische politie en stenengooiende Palestijnen. Vier mensen werden aangehouden. In de stad Gaza op de Gazastrook was een demonstratie die werd georganiseerd door de regerende Palestijnse partij Hamas.

Ooggetuigen meldden dinsdagochtend confrontaties tussen de politie en stenengooiende demonstranten nabij Jeruzalem. Volgens een woordvoerder van de politie kwam een vanaf de Gazastrook afgevuurde raket of granaat in het zuiden van Israël neer zonder schade te veroorzaken.

Minder hevig

De rellen in Israël waren veel minder hevig dan een jaar geleden. Toen werden 14 demonstranten uit Syrië en Libanon gedood, toen Israëlische militairen het vuur openden op een menigte die een hek op de grens wilden neerhalen en het land binnen wilden. Honderden mensen raakten gewond.

In 1948 veroverde Israël zijn huidige territorium. Ruim 760.000 Palestijnen werden verdreven of zijn uit zichzelf gevlucht. Hun aantal wordt nu geschat op circa 4,8 miljoen. De Palestijnen noemen de stichtingsdag van Israël dan ook nakba (ramp).

Rellen in Israël