AMSTERDAM – Het gevaar dat Griekenland uit de euro en de Europese Unie moet stappen wordt steeds reëler. Terwijl de druk binnen de Europese Unie toeneemt lijkt ook in het land zelf de situatie onhoudbaar te worden.

Dit zegt George Tzogopoulos van het Griekse politieke onderzoeksinstituut ELIAMEP dinsdag vanuit Athene tegenover NU.nl. "Het is mijn grootste angst. Het zou een catastrofe zijn."

Na drie mislukte pogingen tot het vormen van een regering zullen dinsdagmiddag alle Griekse partijen,uitgezonderd extreem-rechts en de communisten, voor een laatste keer proberen een regering te vormen.

Onvermijdelijk

Gehoopt wordt dat er overeenstemming bereikt zal worden over een technocratische regering, maar nieuwe Griekse verkiezingen in juni lijken onvermijdelijk. Het is daarom nog maar de vraag of Griekenland zal kunnen voldoen aan de Europese afspraken die zijn gemaakt in ruil voor financiële steun aan het land.

Tzogopoulos verwacht van niet. "Wat de uitkomst ook is: er is momenteel een te groot gat in de begroting om aan de Europese afspraken te kunnen voldoen."

De onzekere situatie wordt sterk beïnvloed door het forse verlies van de partijen die met Europa afspraken maakten over strenge hervormingen in ruil voor de steun.

Geen licht

"En als er morgen verkiezingen worden gehouden dan zullen deze partijen alleen nog maar meer verliezen", zo voorspelt Tzogopoulos. "De Griekse samenleving ziet geen licht meer aan het einde van de tunnel."

"De kans dat Griekenland uit de euro wordt gegooid is dan ook steeds groter; het is echt een gevaar." Een gevaar dat door de kritische politieke partijen wordt onderschat, zo vindt de Griek.

"Zolang er nog geen regering is zal Griekenland niet uit de Europese Unie worden gezet; want er is op dit moment immers niemand met wie ze daarover kunnen praten. Maar ik denk dat achter de schermen de scenario's voor uittreding al zijn ingezet."

Geen verschil

Nieuwe verkiezingen zullen volgens hem geen verschil maken in de situatie. "Dan houden we dezelfde problemen met het vormen van een regering."

Daarnaast is het grootste gedeelte van de Griekse bevolking volgens hem 'helemaal klaar' met de bezuinigingsmaatregelen. "Ze zijn er overspannen van. Ze kampen al twee jaar met bezuinigingen en de hoge werkloosheid. Het maakt ze niet uit als het land uit de Europese Unie wordt gezet: ze denken dat het toch niet erger kan dan nu."

Maar dat het erger kan is volgens hem wel zeker. "Het zou een stap terug zijn in de tijd; waarbij er geen geld meer op de banken staat en alle kleine ondernemingen zullen sluiten. Ik verwacht een grote sociale onrust."

Geruchten

De geruchten dat de Griekenland uit de euro moet vertrekken zwelden de afgelopen dagen steeds verder aan, ondanks officiële lezingen geen onderwerp van discussie is. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei zaterdag dat Griekenland uit de euro moet stappen als het land de afspraken niet nakomt.

Ook vanuit Duitsland wordt de druk opgevoerd. Het toonaangevende Duitse blad Der Spiegel riep openlijk op tot een vertrek van Griekenland uit de eurozone. De baas van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, stelde dat de basis voor hulp wegvalt als Griekenland de bestaande verdragen met de EU en het IMF niet naleeft.

En ook de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde maandag dat een Grieks vertrek uit de euro steeds dichterbij komt.

Alles over de Griekenland en de schuldencrisis in onze dossiers.

Overzicht formatiepogingen