AMSTERDAM - Een man heeft zichzelf dinsdag buiten de rechtbank in Oslo, waar het proces tegen Anders Breivik dient, in brand gestoken.

Dat bevestigde de Noorse politie tegenover de BBC.

De man goot een brandbare vloeistof over zich heen en stak zichzelf in brand. Hij werd tegengehouden toen hij door de veiligheidshekken bij de rechtbank probeerde te breken. 

Agenten die bij de rechtbank de wacht hielden, grepen in en doofden het vuur. De Noor is met serieuze verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn motief is niet bekend. Er is voor zover bekend geen verband tussen de man die zich voor de rechtbank in Oslo in de brand stak en het proces-Breivik. Dat zeiden de politie en aanklager Inga Bejer Engh dinsdag.

Breivik staat in Oslo terecht voor de aanslagen op 22 juli 2011, waarbij in totaal 77 mensen om het leven kwamen.

Op dinsdag leggen overlevenden van het bloedbad dat Breivik aanrichtte op het eiland Utøya verklaringen af. 

Bekijk beelden van het incident

Op 16 april begon het proces tegen Breivik. Het vonnis wordt naar verwachting in juli geveld. Breivik is aangeklaagd voor terrorisme en moord en kan maximaal 21 jaar celstraf krijgen.

Als de rechters denken dat hij ontoerekeningsvatbaar is, moet hij voor behandeling naar een psychiatrische kliniek. Twee onderzoeken hierover spreken elkaar tegen.

Alle berichten over het proces tegen Breivik in ons nieuwsdossier

Lees Twitterberichten over dit nieuws op NUlive

Man steekt zichzelf in brand bij proces Breivik