PARIJS - De 57-jarige socialist François Hollande is dinsdag in Parijs beëdigd tot president van Frankrijk.

Hij is de zevende president van de huidige Vijfde Republiek, die in 1958 werd ingesteld. Hollande is de opvolger van de conservatief Nicolas Sarkozy. In de verkiezingen op 6 mei haalde Hollande 51,62 procent van de stemmen.

Na François Mitterrand (1981-1995) is Hollande het tweede socialistische staatshoofd van Frankrijk sinds 1958. Volgens de Franse media houdt 'Monsieur Normal', zoals Hollande wordt genoemd, zijn inauguratiefeestje bescheiden.

Na de plechtigheid luncht hij met vroegere socialistische premiers. Daarna reist hij naar Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Elysée

Hollande arriveerde rond 10 uur dinsdagochtend per auto bij het Elysée, waarna hij op de binnenplaats over de rode loper richting het presidentieel paleis liep. Vertrekkend president Sarkozy wachtte hem op het bordes bij de ingang op.

Na het schudden van handen liepen de twee gezamenlijk het Elysée binnen waar de eenvoudige ceremonie plaatsvond. Hollande kreeg in een apart zaaltje van Sarkozy de nucleaire codes overhandigd.

Ongeveer 40 minuten later kwam Sarkozy naar buiten nadat hij de macht had overgedragen. Hollande begon even later aan een korte tocht in een open auto over de Champs Elysée naar de Arc de Triomph.

Alles over de Franse verkiezingen

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

François Hollande als president beëdigd