NAIROBI - Europese helikopters hebben dinsdagochtend voor het eerst doelen van de piraten op de kust van Somalië aangevallen.

Bij de actie zijn vijf speedboten vernietigd, klaagde een kaper die zich Abdi noemt.

De piraten dreigen om gijzelaars te doden als de EU hen nogmaals aanvalt. De Somaliërs hebben minstens 12 schepen in handen en zeker 173 bemanningsleden gegijzeld, aldus recente cijfers van het Internationaal Maritiem Bureau (IMB).

Vrijdag is nog een grote Griekse tanker gekaapt voor de kust van Oman. De piraten eisen doorgaans miljoenen dollars per schip. Ze hebben tot dusver zelden gijzelaars gedood.

Overgegaan

De militaire missie EU Navfor was tot de actie in de kust overgegaan om de piraten effectiever te treffen. Sinds 2008 wordt al met marineschepen voor de kust gepatrouilleerd om vrachtschepen te beveiligen, maar dat helpt niet genoeg.

In maart kwamen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken overeen de missie te verlengen tot december 2014 en oorlogsschepen en marinevliegtuigen toestemming te geven om doelen van piraten op het land aan te vallen.

''We hebben meerdere locaties lange tijd geobserveerd en deze tijd en plaats was gekozen als de beste optie'', zei een woordvoerder van EU Navfor over de aanval bij de stad Hardhere. De militaire missie lanceert vergelijkbare aanvallen als ''de doelwitten weer opdagen''.

Aanval

EU Navfor-commandant Duncan Potts zei dat bij de aanval dinsdag geen gewonden zijn gevallen.

Bij de actie was de Nederlandse marine niet betrokken, zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag. Momenteel vaart het fregat Hr. Ms. Van Amstel mee met de EU-missie Atalanta (Eunavfor).

Donderdag werd een helikopter van het fregat nog beschoten boven Somalië. Vanaf juni wordt fregat Hr. Ms. Evertsen ingezet voor de NAVO-missie Ocean Shield. Nederland leverde ook eens een onderzeeboot, tot verrassing van de piraten.