ATHENE - Griekenland lijkt in juni nieuwe verkiezingen te houden. De uitslag van de stembusgang van zondag 6 mei biedt praktisch geen kans op een parlementaire meerderheid voor een daadkrachtige regering.

De leider van Democratisch Links, Fotis Kouvelis, zei maandag dat er geen regering van nationale eenheid mogelijk is.

Hij was de laatste hoop om een regering van nationale eenheid van conservatieven en socialisten overeind te houden.

Gedoogsteun

Kouvelis leidt een gematigd linkse partij die 19 zetels heeft en had eerder laten doorschemeren onder voorwaarden bereid te zijn bijvoorbeeld gedoogsteun te verlenen aan de conservatieve en socialistische coalitie die de dramatische bezuinigingen doorvoert.

Maar nu Kouvelis dit definitief afwijst, lijken de conservatieve Nieuwe Democratie van Antonis Samaras en de socialistische Pasok van Evangelos Venizelos geen zicht meer te hebben op steun buiten hun partijen. Ze hebben samen 149 van de 300 zetels.

Syriza

De leider van de Griekse extreemlinkse partij Syriza, Alexis Tsipras, liet zondagavond laat al weten niet mee te doen aan de nieuwe gesprekken om een regering te vormen.

President Papoulias nodigde de drie grootste partijen en de kleinere partij Democratisch Links uit voor een laatste poging een coalitie te vormen. Zondag leverde het overleg niets op.

"Syriza weigert een links alibi te vormen voor een regering die het beleid voortzet dat de mensen op 6 mei hebben verworpen", zei Tsipras.

Peilingen

Volgens enkele peilingen zijn veel kiezers geschrokken van het succes van radicalen en extremisten en zouden ze aarzelen weer op hen te stemmen. De vrees voor een economische chaos zou zijn toegenomen in de afgelopen week.

Maar de extreemlinkse Coalitie van Links, Syriza, zou toch de grootste partij kunnen worden en dan van het Griekse kiesstelsel 50 parlementszetels bonus krijgen. Syriza wil volstrekt niets met de bezuinigingspolitiek van ND en Pasok te maken hebben en wil van de gemaakte afspraken met de EU en het IMF af. Syriza wil onder meer gratis eten voor studenten en minstens 100.000 ambtenaren extra om de werkloosheid te bestrijden.

Moody's

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft maandag gewaarschuwd dat de weinigzeggende uitkomst van de  verkiezingen de kans op een wanordelijk faillissement van het land en een uiteindelijk vertrek uit de eurozone heeft vergroot.

Dit zou zware consequenties hebben voor de kredietwaardigheid van de banken in het land.  Als Griekenland als ultiem gevolg van de huidige politieke crisis de eurozone verlaat, kan dat ook gevolgen hebben voor de kredietwaarderingen van alle andere eurolanden, zo waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch eerder al.

Overzicht van alle formatiepogingen

Dossier Griekenland

Alles over de schuldencrisis

Griekse formatie