RAMALLAH - Palestijnse functionarissen hebben zondag teleurgesteld gereageerd op een brief van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. 

De brief voldoet niet aan hun eisen om het vredesoverleg te hervatten.

Netanyahu breidde vorige week zijn regeringscoalitie uit met de gematigde Kadima-partij. Gespeculeerd werd dat hij met een genereuzer aanbod aan de Palestijnen zou komen, omdat hij niet langer van nationalistische haviken afhankelijk was om zijn coalitie intact te houden.

De Palestijnen willen het vredesoverleg pas hervatten als Israël stopt met bouwen op de Westelijke Jordaanoever en in het oosten van Jeruzalem. Ook willen ze de verzekering dat de grenzen van hun toekomstige staat gebaseerd zullen worden op de toestand van voor de oorlog van 1967, waarin Israël deze gebieden veroverde.

Nederzettingen

Volgens Wasel Abu Yusuf van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie spreekt de brief van 'een joodse staat naast een levensvatbare Palestijnse staat'. Maar het schrijven bevat geen enkele toezegging over het stoppen van de bouw van nederzettingen, terwijl Netanyahu zijn standpunt herhaalt dat het overleg zonder voorwaarden vooraf moet worden hervat.

Ook zegt Netanyahu dat alle punten van onenigheid in onderhandelingen moeten worden opgelost. De conclusie van het comité is daarom dat de brief van Netanyahu 'geen duidelijke antwoorden bevat over de centrale kwesties die de hervatting van het vredesproces ondermijnen'.

Abbas zal de komende dagen nog met Arabische leiders ruggespraak houden alvorens formeel op de brief te reageren.