ATHENE - De leiders van de grootste drie Griekse politieke partijen zijn zondag voor overleg over de vorming van een regering naar president Karolos Papoulias gegaan.

Sinds de verkiezingen van een week geleden zijn de drie: Antonis Samaras van de conservatieve Nieuwe Democratie (ND), Alexis Tsipras van de extreem linkse coalitie Syriza en Evangelos Venizelos van de socialistische Pasok.

De Grieken kozen een parlement dat in meerderheid fel tegen de bezuinigingsmaatregelen is die de coalitie van ND en Pasok uitvoerde om geldschieters tevreden en Griekenland binnen de eurozone te houden. Tsipras is faliekant tegen het beleid van Samaras en Venizelos.

Papoulias' gesprekken worden als een laatste poging gezien voor er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Die zouden mogelijk tussen 15 en 20 juni zijn.

Samaras zei dat hij een interim-regering wenst, die 2 jaar regeert en het land binnen de eurozone houdt. Een regering zou dan verder moeten gaan met rigoureuze bezuinigingen, want dat is een voorwaarde voor Europese miljardenhulp die de staat voor bankroet behoedt.

Geschrokken

De Griekse kiezer is volgens opiniepeilingen wel geschrokken van de uitslagen van een week geleden. De electorale ondergang van ND en Pasok heeft geleid tot een bont en extremistisch gezelschap in het parlement, inclusief neofascisten en stalinisten.

In een zondag in het blad To Vima gepubliceerde peiling zegt 42,8 procent van de ondervraagden door de uitslag bang geworden of geschokt te zijn en 23,3 procent is teleurgesteld.

Euro

Een enorme meerderheid van de 1000 ondervraagden wil onder geen beding van de euro af: 72 procent wil daarom dat er een regeringscoalitie wordt gesmeed en 78 procent zegt dat die regering dan het land binnen de eurozone moet zien te houden.

Alles over Griekenland in ons dossier

Een overzicht van de formatie in Griekenland