MADRID - De Spaanse politie heeft zondagmorgen vroeg het centrale plein van Madrid, de Puerta del Sol, ontdaan van honderden betogers en het plein vervolgens afgezet.

De autoriteiten hadden betogers zaterdag verboden langer dan 22.00 uur 's avonds op het plein te blijven.

Zaterdag gingen vele tienduizenden Spanjaarden de straat op om te betogen tegen armoede en ander onrecht dat verband houdt met de economische crises.

Ze hebben zichzelf de geuzennaam ''verontwaardigen'' gegeven en gaan de straat op ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de protestbeweging van 15 mei (15-M). Het is de bedoeling dat er tot en met de 15e gedemonstreerd wordt.

In tientallen plaatsen in het door werkloosheid ongekend zwaar getroffen Spanje is zaterdag betoogd. Volgens de politie in Madrid door 30.000 mensen en in Barcelonea door 45.000 mensen.

Incidenten

Volgens de organisatie in Barcelona waren er wel 200.000 mensen op de been. De manifestatie verliep zaterdagavond vrijwel zonder incidenten. Wel was er spanning toen de menigte het gebouw van de beurs passeerde.

In de Britse hoofdstad Londen zijn zaterdag ook circa 300 betogers op de been geweest om de 15-M te gedenken. Ze moesten zich aan het eind van de middag verspreiden. Er ontstonden botsingen met agenten, die 11 betogers aanhielden.

'Verontwaardigden' de straat op in Spanje