RIYAD - De Saudische koning Abdullah heeft een omstreden ultraconservatieve adviseur ontslagen.

Sheik Abdul-Mohsen al-Obeikan had openlijk een reeks hervormingen gehekeld die Saudische vrouwen meer rechten gunnen. Regeringsmedewerkers zijn erop uit de Saudische wetgeving westers en seculier te maken door 'taboes te wettigen', klaagde Abdullahs adviseur onlangs tegen de lokale radiozender UFM.

''Deze zeer gevaarlijke stand van zaken houdt verband met de inspanningen van machtige mensen om de islamitische samenleving te ondergraven door vrouwen uit hun natuurlijke rol te halen.''

Na zijn ontslag, dat het staatspersbureau vrijdag bekendmaakte, sprak Al-Obeikan op Twitter de hoop uit dat de regering zich verre houdt van 'slechte raadgevers'.

Moedermelk

De 81-jarige ex-adviseur baarde in 2010 opzien met zijn stelling dat een vrouw ongesluierd en zonder begeleiding kon verkeren met een man van buiten haar familie, mits die wat van haar moedermelk zou drinken. De islamitische traditie zou het tweetal vanaf dat moment als moeder en zoon beschouwen, en het gevaar van overspel zijn afgewend.

Koning Abdullah heeft zich met de recente verruiming van het vrouwenkiesrecht de ergernis van behoudende geestelijken op de hals gehaald.

Saudi-Arabië paste de islamitische wet tot dusver strikt toe en deed er alles aan omgang tussen ongetrouwde vrouwen en mannen te voorkomen. Maar met de voorschriften wordt steeds vaker de hand gelicht, en naleving wordt maar zelden afgedwongen.