ATHENE - De kans dat de Grieken volgende maand opnieuw naar de stembus moeten, wordt met het uur groter. 

Het leek er vrijdagochtend op dat de pogingen om een nieuwe regering te formeren, afstevenden op een doorbraak. Maar de leider van deze kleine linkse partij, Fotis Kouvelis, gooide roet in het eten.

Hij wil alleen in een regeringscoalitie van de conservatieve Nieuwe Democratie en Pasok plaatsnemen, als ook de radicaal-linkse alliantie Syriza meedoet.

Na een gesprek met de socialistische partij Pasok van Evangelos Venizelos lieten de Griekse conservatieven weten bereid te zijn een coalitie te vormen.

De twee partijen hebben samen 149 van de 300 zetels in het parlement. Met de 19 zetels van Democratisch Links erbij, lag een meerderheid binnen handbereik.

Syriza

De politiek leider van Syriza, Alexis Tsipras, heeft echter tot nu toe bezworen dat Syriza niet zal meedoen aan een regeringscoalitie die de 'barbaarse' bezuinigingen steunt die Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Griekenland hebben opgelegd, in ruil voor miljardensteun waarmee het Zuid-Europese land op de been en in de eurozone wordt gehouden.

Na de uitlatingen van Kouvelis zei ook voorman Antonis Samaras van Nieuwe Democratie dat een regering niet kan worden gevormd zonder Syriza.

De deadline voor het formeren van een nieuwe regering loopt zaterdag af. Lukt het niet, dan zijn nieuwe parlementsverkiezingen vrijwel onontkoombaar.

Bij de onderhandelingen heeft Venizelos het voortouw, nadat de pogingen van Samaras en Tsipras de afgelopen dagen waren mislukt.

President

Dit is de derde formatiepoging na de verkiezingen voor een nieuw Grieks parlement afgelopen zondag. Als dit niet lukt, dan kan president Papoulias alle partijen voor een laatste keer bijeenroepen om tot een regeerakkoord te komen. Mislukt dit ook dan moeten er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Overzicht formatie Griekenland

Dossier Griekenland