PARAMARIBO - Nabestaanden van slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname in 1982 moeten mogelijk nog lang wachten voor ze weten of het strafproces tegen onder meer de huidige president Desi Bouterse doorgaat.

De krijgsraad in Suriname besloot op 11 mei om het proces op te schorten. Eerst moet duidelijk worden of de omstreden amnestiewet in strijd is met de grondwet. Hieronder een overzicht van de belangrijkste personen in het dossier.

De slachtoffers:

John Baboeram: advocaat, onder meer in zaak-Rambocus (zie verder)

Bram Behr: journalist.

Cyrill Daal: voorzitter grootste vakcentrale, De Moederbond. Leidde protesten en stakingen tegen militair bewind. Bouterse kondigt kort voor Decembermoorden aan dat Daal de rekening gepresenteerd zal krijgen.

Kenneth Gonçalves: advocaat in zaak-Rambocus.

Eddy Hoost: advocaat en ex-minister van Justitie, advocaat in zaak-Rambocus.

André Kamperveen: eigenaar Radio ABC en ex-minister van Cultuur en Sport.

Gerard Leckie: universitair docent.

Sugrim Oemrawsingh: universitair docent, verdacht van voorbereiding coup tegen Bouterse.

Leslie Rahman: journalist.

Soerendre Rambocus: voormalige legerofficier die zich tegen Bouterse had verzet en een tegencoup pleegde in maart 1982. Rambocus werd in november 1982 veroordeeld tot 12 jaar cel.

Harold Riedewald: advocaat in zaak-Rambocus.

Jiwansingh Sheombar: sergeant, kompaan en ondergeschikte van Rambocus, medeverdachte in proces rond tegencoup 1982.

Jozef Slagveer: journalist

Robby Sohansingh: zakenman, door militairen verdacht van betrokkenheid tegencoup Bouterse.

Frank Wijngaarde: journalist en Nederlands staatsburger, werkzaam bij Radio ABC.

Tot de 25 verdachten behoren onder anderen:

Hoofdverdachte Desi Bouterse: heeft gezegd ''politiek verantwoordelijk'' te zijn voor de moorden, maar hij heeft altijd ontkend dat hij zelf mensen heeft gedood.

Ruben Rozendaal: hij is de enige getuige die een belastende verklaring heeft afgelegd over Bouterse. Op 9 maart dit jaar verklaarde hij Bouterse gezien te hebben in Fort Zeelandia in de nacht waarin de moorden werden gepleegd. Op 23 maart verklaarde hij onder ede dat Bouterse Daal en Rambocus zelf heeft doodgeschoten.

Etienne Boerenveen: zou Rambocus uit zijn cel in de kazerne hebben gehaald.

Errol Alibux: was tijdens het militair regime minister tot februari 1982 en werd in 1983 premier. Hij speelt nog altijd een belangrijke rol in de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse.