ROME - Een anarchistische groep in Italië heeft de aanslag op de topman van een nucleair bedrijf opgeëist.

De claim van de 'Olga Cel' van de Informele Anarchistische Federatie (FAI) kwam vrijdag per brief binnen op het hoofdkantoor van de krant Corriere della Sera in Milaan.

Een schutter schoot Roberto Adinolfi, hoofd van Ansaldo Nucleare, maandag in Genua neer. Hij vuurde drie kogels op de 59-jarige man af toen hij zijn huis verliet en ontsnapte per scooter. Adinolfi werd in zijn been geraakt en heeft vrijdag het ziekenhuis verlaten.

''Wij hebben Roberto Adinolfi, een van de grote en talrijke toverdokters van kernenergie, mank doen lopen'', staat in de brief die vanuit Genua is gestuurd. Daarin staat ook dat de oorlog is verklaard aan de industriële gigant Finmeccancia, waar Ansaldo Nucleare onderdeel van is.

Referendum

Ansaldo Nucleare bouwt kerncentrales in het buitenland en verricht onderhoudswerkzaamheden. Vorig jaar stemden de Italianen in een referendum tegen de herinvoering van kernenergie.

In Italiaanse media was al gesuggereerd dat de daders anarchisten zijn, die zich verzetten tegen kernenergie. De anarchistische beweging telt vele militanten in de grootste havenstad van Italië. De FAI is berucht om het sturen van bombrieven.

Aanslag op topman nucleair bedrijf Italië