Nabestaande gooit schoen naar Breivik

OSLO - Een nabestaande van een slachtoffer van Anders Behring Breivik heeft vrijdag tijdens het proces tegen de Noor in Oslo een schoen in diens richting gegooid.

Niet Breivik, maar een van zijn advocaten werd geraakt. Daarop klonk applaus in de rechtszaal. Ook werd er bravo geroepen en vloeiden er tranen. Het proces werd tijdelijk stilgelegd.

Toen hij de schoen gooide, riep de werper: ''Jij moordenaar! Jij hebt mijn broer vermoord! Ga naar de hel!'', zo twitterde een Noorse journalist na het incident.

Irakees

De man die de schoen gooide, was van Iraakse komaf. Het gooien van schoenen is in veel Arabische landen een grove belediging. De broer van de man was een van de 69 mensen die Breivik vermoordde op het eiland Utøya. De schoenenwerper werd direct na het incident door bewakers uit de rechtszaal gezet.

Het was de eerste keer dat de orde werd verstoord in de rechtszaal, sinds het proces tegen Breivik op 16 april begon. Voor vrijdag huilden de nabestaanden vaak en zochten zij via omhelzingen steun bij elkaar. Tot nu toe richtte niemand zich direct tot Breivik.

Advocaat

Nadat het proces was afgelopen, nam Breivik zelf kort het woord. ''Als iemand iets naar mij wil gooien, doe dat dan als ik binnenkom of wegga, en gooi niets naar mijn advocaat.''

De advocaat die door de schoen werd getroffen, heet Vibeke Hein Baera. Ze zit tussen de aangeklaagde en de toeschouwers in de rechtszaal. ''Gelukkig was het maar een schoen'', zei Hein Baera tegen persbureau AFP.

Breivik staat terecht voor twee aanslagen die hij op 22 juli vorig jaar pleegde. Hierbij kwamen in totaal 77 mensen om.

Alles over het proces van Breivik in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie