DEN HAAG - De Nederlandse ambassadeur in Roemenië heeft eindelijk zijn geloofsbrieven kunnen aanbieden aan de Roemeense president Traian Basescu.

Dat gebeurde in het afgelopen weekeinde, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Ambassadeur Matthijs van Bonzel was sinds begin dit jaar al in de Roemeense hoofdstad Boekarest, maar Basescu bleek geen tijd te vinden om de geloofsbrieven van hem aan te nemen.

De verhouding tussen Nederland en Roemenië verslechterde het afgelopen jaar door de weigering van Den Haag om Roemenië toe te laten tot de paspoortvrije Schengenzone.

Ongebruikelijk

Eerder waren in de Tweede Kamer al door de PvdA vragen over deze ''zeer ongebruikelijke situatie'' gesteld. De bestuursvoorzitter van de Roemeens-Nederlandse Kamer van Koophandel in Boekarest, Peter de Ruiter, sprak tegen het ANP van ''een onacceptabele situatie''. Roemenië heeft geen verklaring gegeven waarom het zo lang duurde, aldus de woordvoerder van het ministerie.

De missie van Roemenië in Den Haag zit sinds 31 januari zonder ambassadeur. Een medewerkster van de Roemeense ambassade kon niet zeggen wanneer de nieuwe ambassadeur arriveert.