LONDEN - Honderdduizenden mensen die werkzaam zijn in de publieke sector in Groot-Brittannië zijn donderdag in staking gegaan om te protesteren tegen pensioenplannen van de regering.

Dat meldde de BBC.

Aan de 24-uursstaking doen onder meer ambtenaren, gezondheidspersoneel, onderwijzers en douanepersoneel mee. De vakbonden gaan uit van 400.000 stakers, de regering houdt het op de helft. In Londen staat een grote protestbijeenkomst van politiemensen gepland.

De regering van premier David Cameron wil het pensioenstelsel veranderen omdat het door de langere levensverwachting onbetaalbaar wordt. Maar de vakbonden zeggen dat hun leden straks meer moeten bijdragen en meer moeten werken voor een lager pensioen.

Protesten

De minister van Kabinetszaken, Francis Maude, liet weten dat de regering er alles aan doet om een verstoring van het openbare leven te voorkomen. Hij zei dat vakbondsacties niets aan het beleid van de overheid zullen veranderen.

De laatste maanden zijn er meer grote protesten tegen het hervormingsbeleid van de regering van Conservatieven en Liberaal Democraten geweest. In november gingen circa 2 miljoen mensen in de publieke sector in staking.