WASHINGTON - Volgens president Barack Obama moeten homo's en lesbiennes met elkaar kunnen trouwen in de Verenigde Staten. 

Dat heeft hij woensdag gezegd in een interview met televisiezender ABC.

Hij voegde eraan toe dat hij er persoonlijk zo over denkt en dat het aan de Amerikaanse staten is erover te beslissen. Het homohuwelijk is een heet hangijzer in de Verenigde Staten.

In eerdere jaren zei Obama nog tegen huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te zijn. Ongeveer 1,5 jaar geleden gaf Obama aan de kwestie in beraad te hebben.

Biden

Volgens verschillende Amerikaanse media moest de president zich er deze week wel over uitspreken. Zijn vicepresident Joe Biden zei een paar dagen geleden voor het homohuwelijk te zijn. Later zei een topambtenaar in zijn regering ook voor te zijn.

Obama was woensdag de allereerste president die openlijk zijn steun gaf aan het homohuwelijk. Zijn steun aan het homohuwelijk trekt mogelijk meer kiezers naar zijn kamp, voor de presidentsverkiezingen in november.

Een groot deel van zijn achterban is er voorstander van. Een belangrijk deel van de mensen die geld voor zijn campagne bij elkaar sprokkelen, is homo of lesbisch.

Historisch moment

Voorstanders van het homohuwelijk noemden het woensdag een historisch moment.

De Republikeinse tegenstrever van Obama, Mitt Romney, is tegen het homohuwelijk, zo liet hij woensdag nog eens weten. Ook is hij geen voorstander van geregistreerd samenwonen ''als dat alleen in naam verschilt''.

In de Verenigde Staten kunnen homo's en lesbiennes in 6 van de 50 staten trouwen, waaronder New York. Ook in het district Columbia zijn homohuwelijken toegestaan.