TOKYO - De Japanse regering heeft woensdag Tepco, de eigenaar van de door een tsunami getroffen kerncentrale Fukushima Dai-ichi, een noodlening verstrekt van 9,6 miljard euro.

Het bedrijf is onder toezicht van de staat gesteld. In ruil voor de noodlening heeft Tepco een nieuwe directie aangesteld en beloofd de kosten terug te dringen.

Tepco is zwaar onder vuur komen te liggen, omdat het bedrijf niet voorbereid was op de natuurrampen die de noordoostkust van Japan vorig jaar troffen. De koelsystemen van de Fukushima Dai-ichi-centrale vielen uit waardoor in ten minste drie kernreactoren een kernsmelting plaatshad. Daarbij kwamen grote hoeveelheden straling vrij.

"Ik hoop dat Tokyo Electric hard gaat werken om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen", aldus minister van economie en handel Yukio Edano. Hij benadrukte dat Tepco transparanter moet gaan werken.

Bezuinigen

Tepco wil de komende tien jaar 31,7 miljard euro gaan bezuinigen. Het bedrijf heeft de energiekosten voor zakelijke klanten al verhoogd en wil dat ook gaan doen voor consumenten, een plan dat waarschijnlijk op veel weerstand zal stuiten bij de belastingbetaler.

Het is de vraag of de noodlening van de Japanse regering voldoende is. De kosten om de schadevergoedingen te dekken blijven oplopen. Duizenden mensen moesten na de kernramp het gebied verlaten en boeren hebben zware schade geleden als gevolg van de vrijgekomen straling.

Alle berichten over Japan in ons nieuwsdossier