AMSTERDAM - De eerste scheuren in de Israëlische regeringscoalitie zijn zichtbaar geworden.

Dat gebeurde een dag nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn coalitie had uitgebreid met oppositiepartij Kadima. Er is onenigheid ontstaan over de automatische vrijstelling van de dienstplicht voor ultraorthodoxe studenten.

Netanyahu en Kadima-leider Shaul Mofaz verklaarden dinsdag dat het systeem van automatische vrijstelling wordt afgeschaft en het Israëlische hooggerechtshof heeft eerder al bepaald dat 1 augustus van deze praktijk moet zijn afgestapt.

Seculiere Israëliërs zijn tegen de vrijstelling. Zij vinden het niet eerlijk dat zij in dienst moeten en hun leven moeten wagen, terwijl ultraorthodoxe joden aan het studeren zijn.

'Culturele burgeroorlog'

Het ultraorthodoxe Knesset-lid Moshe Gafni waarschuwde voor een 'culturele burgeroorlog' als ultraorthodoxe joden in dienst moeten. Voor de Israëlische legerradio verklaarde Yitzhak Cohen van de religieuze Shas-partij dat het een 'illusie' is te denken dat een uitspraak van de rechter studenten aan een joods seminarie kan dwingen om in dienst te gaan.

Minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, die voorzitter is van een seculiere partij, verklaarde echter dat er niet langer getreuzeld moet worden. Netanyahu en Mofaz hebben toegezegd een oplossing te zoeken voor de kwestie.

Crisis

Liebermans voorstel voor het afschaffen van het systeem vormde vorige week de aanleiding voor een crisis in de regeringscoalitie. Netanayahu zei maandag nog dat hij vervroegde verkiezingen wilde uitschrijven, een jaar eerder dan gepland. Dinsdag maakte hij echter bekend dat Kadima zich bij de regeringscoalitie zou voegen en dat verkiezingen derhalve niet meer nodig waren.

Het wetsvoorstel over de afschaffing van de automatische vrijstelling is niet de enige omstreden kwestie die de coalitie bedreigt. Een andere netelige kwestie zijn de joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

Het Hooggerechtshof heeft de regering opdracht gegeven enkele nederzettingen neer te halen, omdat ze illegaal gebouwd zijn. Haviken in de regering zijn hier echter fel op tegen en hopen dat de sloop van de nederzettingen nog kan worden tegengehouden.