DAMASCUS - Een bermbom heeft woensdag auto's die een konvooi met VN-waarnemers begeleidden getroffen in de stad Daraa.

Het explosief, dat onder de grond verstopt leek, ging woensdag af, toen het konvooi de stad binnen wilde rijden.

Bij de ontploffing raakten zes Syrische soldaten gewond. Eerder sprak het regeringsgezinde tv-station Addounia van acht gewonden. De VN-waarnemers kwamen met de schrik vrij.

Het Noorse hoofd van de VN-waarnemers, Robert Mood, heeft via zijn woordvoerder laten weten dat deze explosie ''een treffend voorbeeld is van het geweld dat het Syrische volk niet kan gebruiken. Het is noodzakelijk dat elke vorm van geweld stopt.''

Daraa

De stad Daraa is een bakermat van het verzet tegen het regime van president Bashar al-Assad. De oppositionele Syrische Nationale Raad heeft de regering er direct van beschuldigd achter de explosie te zitten.

Frankrijk heeft de ontploffing meteen veroordeeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat Frankrijk het regime van Assad in Damascus verantwoordelijk houdt voor de veiligheid van de VN-waarnemers. Op het moment zijn er ongeveer 60 waarnemers in Syrië. Aan het eind van de maand moeten dat er 300 zijn.

Ook elders in het land was het woensdag onrustig. Zo zouden er op meerdere plekken in Syrië doden en gewonden zijn gevallen bij gevechten, meldde onder meer de oppositiebeweging het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Martelingen

Kranten melden dat zowel Assad als de opstandelingen zeggen dat ze door willen vechten, als het geweld aanhoudt. Dat is precies waar VN-bemiddelaar Kofi Annan bang voor is. Hij zei dinsdag tegen de Veiligheidsraad dat zijn vredesplan voor Syrië de ''laatste kans'' is om een burgeroorlog te vermijden.

Hij vreest dat martelingen en andere schendingen van de mensenrechten in het land zich ''intensiveren''. Sinds 12 april is officieel een staakt-het-vuren van kracht, maar dat wordt grof geschonden.

Alle berichten over het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier