AMSTERDAM - De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen vindt het ''niet netjes'' dat leden zich plaatsvervangend hebben laten dopen voor diverse leden van het Koninklijk huis.

Een woordvoerder van de mormonen twijfelt er niet aan dat de doop van koningin Juliana, prins Bernhard en mogelijk andere Oranjes, met de beste bedoelingen is gebeurd, maar het is in strijd met de regels.

''Als het koningshuis er problemen mee heeft, zullen we zeker excuses maken'', zei hij woensdag naar aanleiding van een bericht in dagblad Trouw.

Mormonen geloven dat iemand alleen het 'koninkrijk van de hemel' kan binnengaan door zich te laten dopen. Als dat tijdens het leven niet is gebeurd, kan een familielid zich plaatsvervangend laten onderdompelen voor de gestorvene. De dode kan daardoor in het hiernamaals zelf kiezen of hij die doop aanvaardt of niet, aldus de kerkleer.

Juliana

De overledenen voor wie dit is gebeurd, worden echter niet meegeteld als lid van de kerk, benadrukte de woordvoerder. Volgens Trouw bevat de genealogische databank van de wereldwijde kerk de doopbewijzen van Juliana, Bernhard en ook van prins Claus en de koningen Willem I en Willem III en de koninginnen Emma en Wilhelmina.

De doop van prins Claus zou in augustus 2004, twee jaar na zijn overlijden, zijn voltrokken in een mormoonse tempel in de Brazialiaanse stad Campinas. De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op de doopactiviteiten van de mormonen.

Checken

De zegsman heeft nog niet alles kunnen checken. Maar volgens hem komen Juliana en Bernhard zeker in het systeem voor, Claus niet. De andere namen sluit de woordvoerder niet uit.

Hij heeft nog niet kunnen checken wie zich hebben laten dopen voor de overleden leden van het Koninklijk Huis. Hij sluit ook niet uit dat dit meerdere keren is gebeurd voor Juliana, omdat zij zo populair was. De doop voor een dode wordt echter slechts een keer geregistreerd.

Joden

In februari bood de Mormoonse Kerk in de Verenigde Staten haar excuses aan voor het ongevraagd postuum dopen van joden. Aanleiding daarvoor was een klacht van het Simon Wiesenthal Center, dat vernoemd is naar de beroemde Joodse nazi-jager.

Het kerkgenootschap telt in Nederland en België samen ongeveer 8500 leden. In Zoetermeer heeft de kerk een tempel. Volgens mormonen is het uiteindelijk de bedoeling dat ''de mens kan terugkeren naar zijn hemelse Vader''. 

Volgens Trouw kan de mormoonse kerk mensen postuum dopen doordat leden massaal putten uit archieven van de burgerlijke stand. Zo bood de kerk alle provinciale archieven aan om de akten uit hun collecties gratis in te scannen. Daardoor konden ze putten uit een enorme databank.