JERUSALEM - De Israëlische premier premier Benjamin Netanyahu zou er alsnog in zijn geslaagd om een eenheidsregering te vormen met de oppositiepartij Kadima.

De geplande vervroegde verkiezingen op 4 september gaan dan ook niet door. Dat hebben verschillende Israëlische media in de nacht van maandag op dinsdag gemeld.

Maandag liet Netanyahu nog weten een wetsvoorstel te hebben ingediend om het parlement te ontbinden.

In het parlement werd tot diep in de nacht gedebatteerd over die ontbinding, maar die lijkt nu op het laatste moment toch van de baan.

Akkoord

In het akkoord met staat dat het besluit om ultra-orthodoxe joden niet langer vrij te stellen van de militaire dienstplicht wordt uitgesteld. Die vrijstelling zou op op 1 augustus eindigen.

Dit zou een van de belangrijkste afspraken tussen de twee leiders zijn. Verdere details van het akkoord zouden nog moeten worden afgerond.

Stemlokalen

De Israëliërs zouden eigenlijk in oktober volgend jaar naar de stemlokalen gaan. Netanyahu wilde de verkiezingen vervroegen om zijn positie te versterken en zijn populariteit te verzilveren.

De beslissing van de premier om af te zien van verkiezingen is opmerkelijk, omdat de Likudpartij volgens de peilingen veruit de grootste partij zou zijn geworden. Kadima, dat onlangs van leider wisselde, staat nu onder leiding van Shaul Mofaz, een bekende tegenstander van Iran en zijn kernprogramma.

Dit standpunt en de grote meerderheid die de coalitie heeft, maken het treffen van maatregelen als Iran een nucleaire aanval op Israël uitvoert, makkelijker.

Veel Israëliërs vrezen Iran. President Mahmoud Ahmadinejad van dat land heeft meerdere keren gezinspeeld op het vernietigen van Israël.

Toch geen vervroegde verkiezingen Israël