Merkel wil goed samenwerken met Hollande

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat naar eigen zeggen goed en intensief samenwerken met de zondag in Frankrijk tot president gekozen François Hollande.

Ze zei dat ze Hollande met open armen ontvangt, wanneer hij binnenkort op bezoek komt.

Ze heeft hem zondag telefonisch gesproken. Merkel beklemtoonde dat de betrekkingen van Duitsland en Frankrijk essentieel zijn voor Europa. De Duitse bondskanselier steunde in de verkiezingsstrijd in Frankrijk de zittende centrumrechtse president Nicolas Sarkozy.

Ze meent dat in Europa de regeringen hun uitgaven moeten beperken om uit de schuldencrisis te geraken. Hollande heeft herhaaldelijk betoogd dat zijn regering meer geld gaat uitgeven om groei te stimuleren.

Begrotingsafspraken

Over de begrotingsafspraken die in Europees verband zijn gemaakt om de overheidsuitgaven te beperken, het stabiliteitspact, wil Hollande graag nog eens praten. Hij beoogt het accent op bezuinigingen te verleggen naar stimulering van groei.

Merkel herhaalde maandag dat daar geen sprake van kan zijn. Het pact is door 25 Europese landen overeengekomen en moet worden uitgewerkt en niet herzien, aldus de Duitse regeringsleider.

Op Europees niveau wordt volgens haar al heel lang aan de stimulering van economische groei gewerkt en voor groei moet de staatshuishouding eerst op orde zijn.

Griekenland

Griekenland, een EU-lid met de euro, heeft zich in staatsschulden gestort die de economische kracht van het land ver te boven gaan. Het is volgens Merkel ''van het grootste belang dat de Griekse regering op de koers van de hervormingen blijft''.

Ze doelt op het bezuinigingsbeleid dat Athene uitvoert in ruil voor de omvangrijke Europese steun om geldschieters tevreden en het land binnen de eurozone te houden. De regeringscoalitie die dat beleid voert, heeft zondag in de Griekse parlementsverkiezingen haar meerderheid verloren.

Alles over de Franse verkiezingen

Alles over de schuldencrisis

Merkel wil goed samenwerken met Hollande

Tip de redactie