MOSKOU - Vladimir Poetin is maandag in het Kremlin in Moskou beëdigd als president van Rusland. Het is de derde ambtstermijn van de 59-jarige vroegere geheim agent.

Poetin legde de eed af in het bijzijn van enkele duizenden gasten en riep in een korte toespraak op tot eenheid.

''We zullen onze doelen alleen bereiken als we een verenigd volk zijn, als we ons vaderland liefhebben en de democratie versterken''. Hij zei verder dat zijn hele leven in dienst staat van Rusland en het Russische volk.

Poetin werd in het Kremlin gezegend door het hoofd van de Russische Orthodoxe Kerk en legde de eed af in een ruimte waar ooit de tsaren zetelden.

Onder de gasten waren ex-Sovjetleider Michail Gorbatsjov en de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi, die goed bevriend is met Poetin.

Medvedev

Poetin heeft zijn voorganger Dmitri Medvedev voorgedragen als premier. Dat heeft de voorzitter van de Doema, de Russische Tweede Kamer, meegedeeld.

De Doema houdt dinsdag naar verwachting een speciale zitting over de benoeming van de premier. Dat het parlement ermee instemt, is nagenoeg zeker. Zowel de regeringspartij Verenigd Rusland als de partij van de populist Vladimir Zjirinovski steunt de kandidatuur. De definitieve benoeming is op zijn vroegst dinsdagavond te verwachten.

Herkozen

Poetin werd in maart 2000 voor het eerst tot president van het grootste land van Europa gekozen en werd 4 jaar later herkozen. Van 2008 tot zijn verkiezing tot president op 4 maart was hij premier onder president Medvedev.

Poetin besloot eerder de Russen 4 dagen vrij te geven rond zijn installatie tot president. Hij wilde zo de Russen in staat stellen hun tuintje te onderhouden en verzweeg dat de vakantie 'toevallig' samenvalt met het begin van zijn derde termijn.

Arrestatie

De politie heeft maandag in Moskou de liberale oppositieleider Boris Nemtsov gearresteerd tijdens een demonstratie tegen Poetin. In totaal werden ongeveer 120 betogers opgepakt, zei de politie.

De betogers worden naar verwachting later maandag vrijgelaten.

Fraude

De oppositie tegen Poetin demonstreerde ook dit weekeinde tegen de nieuwe president. Hem wordt onder meer verweten dat er fraude is gepleegd bij de parlementsverkiezingen van eind vorig jaar en de verkiezingen van 4 maart. Ook zijn autoritaire regeerstijl roept veel bedenkingen op. Circa 400 mensen werden opgepakt.

Een van de eerste keren dat Poetin weer als president op de voorgrond treedt, is woensdag bij de militaire parade in Moskou om de overwinning op nazi-Duitsland in 1945 te herdenken.