PARIJS - Frankrijk heeft zondag de socialist François Hollande gekozen tot president. Het land kiest daarmee op een voor Europa cruciaal moment voor een linkse politiek.

Hollande kreeg zondag 51,7 procent van de stemmen. Dat blijkt uit cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken nadat 99 procent van de stemmen is geteld.

De centrumrechtse Nicolas Sarkozy, de zittende president, behaalde 48,3 procent en is de 11e Europese leider die sinds de wereldwijde economische crisis uitbrak in 2008 het veld moet ruimen.

De centrumrechtse president wenste Hollande binnen 20 minuten na het sluiten van de stembureaus geluk.

Verandering

Hollande zei in zijn woonplaats Tulle dat de Fransen hebben gekozen voor verandering. Hij beloofde een leider te zijn die alle Fransen zal verenigen. De nieuwe president wil aan het einde van zijn ambtstermijn erop worden afgerekend of hij de eerlijkheid in de samenleving en de positie van de jongeren op de arbeidsmarkt heeft bevorderd.

Sarkozy heeft de verkiezingen onder meer verloren, omdat hij belangrijke verkiezingsbeloften niet kon inlossen. Zo slaagde hij er in de 5 jaar dat hij president was, niet in de werkloosheid van zo'n 10 procent terug te dringen. Ook maakte hij zich niet populair met zijn uitbundige persoonlijke stijl en stelde hij veel mensen teleur met harde bezuinigingen.

Beloofd

Hollande heeft onder meer beloofd de rijken zwaarder te belasten. Met het geld dat dat oplevert, moeten banen worden geschapen en de 'acquis sociaux', de sociale verworvenheden, overeind worden gehouden.

Waar Sarkozy al aan de verworvenheden heeft getornd, zal Hollande dat herstellen. Zo moet de pensioengerechtigde leeftijd volgens hem terug naar 60 jaar.

Of Hollande dat allemaal waar kan maken is de vraag, maar de nieuwe linkse wind in Frankrijk kan gevolgen hebben voor de koers van de Europese Unie. Hollande heeft al verklaard dat hij het verdrag over de begrotingsafspraken, het Europese stabiliteitspact, wil aanpassen, zodat er meer kans zou zijn op economische groei.

Merkel

Hij zal daarin waarschijnlijk een weg moeten vinden met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In de aanpak van de Europese schuldencrisis speelde de Duits/Franse tandem Merkel en Sarkozy tot nu toe een leidende rol.

Hollande wordt de tweede socialistische president van Frankrijk sinds de invoering van de Vijfde Republiek in 1958. François Mitterrand (1981 tot 1995) ging hem voor. Hollandes rivaal Sarkozy is de tweede president sinds 1958 die niet is herkozen. Eerder verloor Valéry Giscard d' Estaing in 1981 na zijn eerste termijn van Mitterrand.

België

52,9 procent van de in België woonachtige Fransen die hun stem uitbrachten bij de Franse presidentsverkiezingen koos zondag voor Nicolas Sarkozy.

De winnaar van de verkiezingen François Hollande behaalde 47,1 procent van de stemmen. Dat blijkt uit cijfers die het Franse consulaat in België in de nacht van zondag op maandag bekendmaakte.

In totaal brachten 34.728 van de 66.945 kiesgerechtigde mensen met de Franse nationaliteit in België hun stem uit.

Sarkozy

Sarkozy liet weten dat hij zich na 35 jaar terugtrekt uit de politiek. ''Ik bereid mij erop voor weer een Fransman onder de Fransen te worden", aldus de 57-jarige vertrekkende president.

Hollande is zondag naar het Place de la Bastille in Parijs afgereisd om met tienduizenden medestanders zijn overwinning bij de Franse presidentsverkiezingen te vieren.

Lees alles over de Franse verkiezingen op onze special

Bekijk alle twitterberichten op NUlive