MADRID - Een groep gevangenen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA staat open voor een voorstel van de regering om hen te rehabiliteren, als zij beloven het geweld af te zweren.

Dat heeft de groep, de EPPK, laten weten in een brief, die de Baskische krant Gara zaterdag heeft gepubliceerd. Door het plan zou een wens van de gevangenen om in een cellencomplex dichter bij hun familie te worden geplaatst, kunnen worden verwezenlijkt.

De ongeveer 700 ETA-aanhangers die meestal vastzitten wegens terreurdaden, zitten vaak gevangen in een complex ver van Baskenland.

De organisatie kondigde in oktober het einde aan van haar gewelddadige acties voor een onafhankelijk Baskenland. Daarvan zijn in 40 jaar 829 personen het slachtoffer geworden.

Premier 

De conservatieve Spaanse premier Mariano Rajoy zei donderdag dat er geen verandering is gekomen in de houding van de regering om niet met de ETA te onderhandelen.

''De regering heeft zijn standpunt over het terrorisme niet veranderd en zal het ook niet veranderen. De ETA moet verdwijnen, we hebben niets met een terreurorganisatie te bespreken'', zei de premier. Het plan is volgens hem bedoeld voor gevangenen die ''duidelijk, in het openbaar en plechtig'' met de ETA hebben gebroken.