NEW YORK - Indianen in de Verenigde Staten moeten enkele gebieden terugkrijgen om hun ''gevoel van verlies'' te compenseren.

Dat stelt de speciale rapporteur van de Verenigde Naties. De expert James Anaya heeft net 12 dagen door de VS gereisd voor gesprekken met opperhoofden van indianen in meerdere staten.

''Het gevoel van verlies, vervreemding en minderwaardigheid overheerst onder de indianen'', zei Anaya in een verklaring vrijdag (lokale tijd). ''Duidelijk is dat er nog veel verzoening nodig is.''

De VN-rapporteur wees vooral op het gevoelige punt van het verlies van stamgebied, zoals de Black Hills in South Dakota en de San Francisco Peaks in Arizona.

Schikken

Vorige maand heeft het ministerie van Justitie aangekondigd ruim 1 miljard dollar te betalen aan 40 indianenstammen om rechtszaken te schikken over het gebruik van hun grond en bezittingen. ''Stevige maatregelen zijn nodig om de problemen aan te pakken van de oorspronkelijke bewoners van Amerika, Alaska en Hawaii'', aldus rapporteur Anaya. ''De problemen zijn geworteld in een zwart verleden.''

Vele Amerikaanse indianen zijn verdreven of gedood toen de blanke Europeanen het land innamen. De resterende 2 miljoen indianen hebben doorgaans een lager inkomen en slechtere gezondheid dan het Amerikaans gemiddelde.