DEN HAAG - De verdediging van Ratko Mladic is niet klaar voor het begin van het proces. Ze hebben belangrijke documenten pas vorige week ontvangen van hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal.

De advocaten van de voormalige Bosnisch-Servische legerleider hebben meer tijd nodig om dat omvangrijke materiaal allemaal te bestuderen. Anders is het recht van Mladic op een eerlijk proces in gevaar.

Dit zei Branko Lukic, die leiding geeft aan de verdediging van Mladic, donderdagochtend tijdens een laatste voorbereidende hoorzitting voor het VN-hof in Den Haag.

Het begin van het proces staat gepland voor 16 mei. Voorzittend rechter Alphons Orie zei aan het einde van de regiezitting dat de strafkamer donderdag nog een besluit wil nemen over mogelijk uitstel.

Kruisverhoor

Brammertz wil op 29 mei zijn eerste getuige oproepen, na de openingsverklaring op 16 en waarschijnlijk ook 17 mei. De Servische advocaat Lukic zegt dat hij zich niet goed kan voorbereiden op het kruisverhoor van de getuigen van de aanklagers, als hij het hele dossier niet van tevoren kent.

Orie zei dat de strafkamer rekening zal houden met het probleem. Zo zou een getuige à charge opnieuw naar Den Haag kunnen worden gehaald, als blijkt dat Lukic bij het eerste kruisverhoor niet alle relevante informatie heeft gehad.

Laatste proces

De Mladic-zaak is het laatste proces over oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) voor het tijdelijke VN-tribunaal dat in 1993 in Den Haag aan de slag ging. Er zijn al tal van rechtszaken gevoerd over het conflict, dat aan meer dan 100.000 Bosniërs het leven heeft gekost.

De eerste getuige zal een overlevende zijn van de belegering van Sarajevo. De Bosnische hoofdstad werd jarenlang bestookt door de troepen van Mladic op de omliggende heuvels. Mensen die in de rij stonden voor brood of water, werden meedogenloos neergeknald door Bosnisch-Servische sluipschutters.

Een ander belangrijk onderdeel van de tenlastelegging is de genocide na de val van Srebrenica. Donderdag was opnieuw onderwerp van discussie of getraumatiseerde getuigen weer moeten komen opdraven in Den Haag.