BAMAKO - Het militaire regime in Mali heeft woensdag ongeveer 240 mensen opgepakt in verband met een tegencoup waartoe maandag een poging werd ondernomen. 

De arrestatiegolf is nog niet voorbij en het regime is van plan nog meer mensen te arresteren die volgens de militaire leiders verantwoordelijk zijn voor de chaos in het land.

"De stad is volledig in onze handen. Er zijn patrouilles gaande en er worden mogelijk waarschuwingsschoten gelost en wapens getest, maar dat is alles", aldus Bakary Mariko, een woordvoerder van de junta.

Hoewel de junta de macht heeft overgedragen aan een interim-regering lijkt ze nog steeds de touwtjes in Mali in handen te hebben.

Studenten

De Malinese premier Cheick Modibo Diarra verscheen woensdag op de televisie. Hij zei dat er pogingen zijn gedaan om chaos te scheppen in Bamako. Hij deed een beroep op de bevolking om kalm te blijven.

"Er deden geruchten de ronde met als doel een massa studenten op de been te krijgen en misbruik te maken van de verwarring die dat tot gevolg zou hebben", aldus Diarra. "Ik vraag alle studenten de komende dagen thuis te blijven totdat we exact kunnen bepalen wat er gaande is."

De junta heeft eerder gezegd dat er huurlingen uit het buitenland actief zouden zijn. Volgens Mariko zouden landen in West-Afrika betrokken zijn. "Ik kan het niet bevestigen, maar we hebben vermoedens", aldus Mariko.