KIEV - Het "criminele regime" in Oekraïne is niet onder de indruk van een dreigende EK-boycot door Nederland en andere Europese landen. Toch is dergelijke sanctie van belang, stellen twee oppositieleden in het Oost-Europese land donderdag.

''Wat we nodig hebben is een nieuwe regering, die ons van deze dictatuur verlost", aldus Zorian Skirjak van de Sociaalchristelijke partij en leider van de burgerbeweging Nieuw Kiev in een telefoongesprek met NU.nl.

Desalniettemin roept Skirjak op tot een boycot. Hij is een van de organisatoren van het Forum van de verenigde oppositie op 12 mei in Kiev. De oppositie zal zich die dag publiekelijk uitspreken voor een boycot van het Europees kampioenschap voetbal.

''Oekraïne is niet klaar voor het EK. Alleen al in Kiev is zo’n 4 miljard dollar dat bestemd was voor de voorbereidingen van het EK verdwenen door corruptie", aldus Skirjak. Volgens hem kan en mag het EK geen doorgang vinden zolang de Oekraïners geen burgerlijke rechten en vrijheid kennen.

Haten

''De mensen haten de regering, die precies doet wat ze wil", zegt Aleksandr Briginets, hoofd van de commissie cultuur en toerisme van de Kiev Rada en lid van de partij Blok Joelia Timosjenko.

Zo werd 2 hectare van het land rondom een historisch fort in het centrum van de hoofdstad gebruikt voor de bouw van het nieuwe stadion. Volgens Briginets is een groot deel van het miljardenbudget voor het EK verdwenen door corruptie. ''Zeker de helft."

Hij vertelt dat hij blij is dat Nederland en enkele andere Europese landen de druk opvoeren voor verbetering van de rechtsstaat en de situatie van gevangenen, onder wie oud-premier Joelia Timosjenko. ''Maar alleen zware sancties kunnen mogelijk echt verandering in gang zetten."

Gevangenis

Timosjenko zit een gevangenisstraf uit van zeven jaar wegens machtsmisbruik. Een tweede rechtszaak wegens belastingontduiking hangt haar boven het hoofd. Ze kampt met gezondheidsproblemen en stelt in de gevangenis in Charkov mishandeld te zijn.

Beelden van Timosjenko die haar blauwe plekken laat zien gingen vorige week de wereld over, waarna de kritiek op Oekraïne losbarstte met de Verenigde Staten en Duitsland voorop.

Ze is inmiddels dertien dagen in hongerstaking en vijftig van haar aanhangers, onder wie Briginets zijn sinds acht dagen eveneens in hongerstaking.

Aanhangers

Vorige week vrijdag waren enkele duizenden aanhangers van de oppositie aan het protesteren tegen de regering. Het eerste grote protest in tijden en voor het eerst was de gebruikelijke grote politiemacht niet aanwezig.

En juist op die dag ontploften er bommen in Dnjepropetrovsk. Dit lijkt volgens beide politici op een gepland scenario van de regering om de aandacht af te leiden van de werkelijke problemen in het land. Skirjak: ''Schande, dat zelfs de veiligheid van de burgers er niet meer toe doet. We leven in een Derde Wereldland."

Supporters

Briginets ziet geen problemen voor de voetbalsupporters tijdens het EK. ''Die komen alleen voor bier, wodka, vrouwen en natuurlijk voetbal." Dat de politie hier mensen in elkaar slaat en mishandelt, daar zal de toerist weinig van merken, maar het is de dagelijkse realiteit."

Een voetballer van Afrikaanse afkomst uit Letland werd onlangs nog in elkaar geslagen op straat. Door agenten, beweert Briginets. ''En daar werd natuurlijk geen proces-verbaal van gemaakt", aldus Briginets.

Skirjak voorziet wel ellende voor supporters en toeristen: ''Waar zijn al die beloofde openbare toiletten en nieuwe wegen? Het wordt een zootje, ik schaam me dood voor de situatie in dit land."