PEKING - China moet de ''verlangens van burgers naar waardigheid en rechtvaardigheid'' beantwoorden.

Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton donderdag tijdens haar bezoek aan het land. Ze noemde de activist Chen Guangcheng niet bij naam, maar de kwestie blijft het bezoek beheersen.

Ook de Chinese president Hu Jintao sprak alleen in indirecte zin over Chen. Hij stelde dat de Verenigde Staten en China ''elkaars zorgen moeten respecteren'' en riep op tot samenwerking tussen de twee grootste economieën van de wereld.

Een verslechtering van de relaties zal leiden tot ''ernstige risico's'' voor de wereld, waarschuwde Hu.

Inzet

De blinde dissidente jurist Chen Guancheng is inzet geworden van diplomatiek getouwtrek tussen China en de VS. Chen zelf heeft inmiddels aangegeven dat hij naar de VS wil.

Als jurist bond de dissidente Chinees onder meer de strijd aan met ambtenaren die volgens hem duizenden vrouwen hebben gedwongen om abortus te plegen.

Zijn beschuldigingen aan het adres van de overheid kwamen hem op een gevangenisstraf van vier jaar te staan. Daarna kreeg hij huisarrest, waaraan hij wist te ontsnappen.

Ambassade

Chen verbleef vervolgens zes dagen op de Amerikaanse ambassade. Op aandringen van de VS zegde China toe hem beter te behandelen, waarop hij de ambassade weer verliet.

De activist leek in eerste instantie akkoord te gaan met de deal tussen de twee landen, maar bedacht zich naar eigen zeggen toen zijn vrouw hem had verteld dat ze recentelijk weer bedreigd was door de autoriteiten.

Nu wil hij dus naar de VS. ''De belangrijkste reden is dat mijn rechten en veiligheid hier niet gegarandeerd zijn''', lichtte Chen zijn wens toe.