AMMAN - De Jordaanse koning Abdullah II heeft woensdag een nieuw kabinet beëdigd. Het nieuwe kabinet moet een aantal door Abdullah gewenste hervormingen doorvoeren.

Fayez Tarawneh is de nieuwe premier en volgt Awn al-Khasawneh op, die vorige week donderdag aftrad wegens meningsverschillen met Abdullah.

De koning verweet Al-Khasawneh dat hij zich niet hard had gemaakt voor hervormingen. Abdullah wil dat drie hervormingswetten die betrekking hebben op de parlementaire verkiezingen in het land, politieke partijen en een onafhankelijke kiescommissie worden doorgevoerd.

Het is al bijna anderhalf jaar onrustig in Jordanië. Een deel van de bevolking eist meer inspraak in de politiek en heeft kritiek op een wet die de aanhangers van de koning zou bevoordelen bij verkiezingen. Tot een opstand zoals in andere Arabische landen is het echter niet gekomen in Jordanië, deels omdat Abdullah zich meermaals heeft uitgesproken voor hervormingen.

Vrouwenzaken

Het nieuwe kabinet kent voor het eerst een minister voor vrouwenzaken. Voor de beëdiging van het nieuwe kabinet bestond dat ministerie nog niet. Nadia Hashim, een vrouwelijke journalist, heeft de leiding over het nieuwe ministerie.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten