NEW YORK - Een federale jury in New York heeft een in Bosnië geboren Amerikaan dinsdag schuldig bevonden aan het plannen van een zelfmoordaanslag in de metro van New York in 2009, in opdracht van al-Qaeda.

De jury verklaarde de 28-jarige Adis Medunjanin schuldig op alle punten. Medunjanin krijgt mogelijk levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Volgens de aanklagers hebben Adis Medunjanin en twee van zijn vrienden, Najibullah Zazi en Zarein Ahmedzay, de aanslag op de metro in Manhattan dagenlang voorbereid. Ze wilden zich op 11 september 2009, precies acht jaar na de terreuraanslagen van 2001, opblazen in de metro. De mannen werden door Al-Qaida getraind in Pakistan.

Zazi, het brein achter de aanslag, en Ahmedzay hebben beiden schuld bekend en hebben getuigd tegen Medunjanin. De advocaten van Medunjanin hebben erkend dat hij voor de Taliban wilde vechten, maar hielden vol dat hij nooit dood en verderf heeft willen zaaien.

Medunjanin vertrok naar het buitenland 'om zijn romantische idee van de jihad na te jagen'. "Zijn bedoeling was om zich bij de Taliban aan te sluiten en te doen waar hij in geloofde", aldus een van zijn advocaten. "Dat was zijn doel."