KABUL - Het nieuwe verdrag van de Verenigde Staten en Afghanistan over de toekomstige banden tussen beide landen laat de mogelijkheid open dat ook na 2014 Amerikaanse militairen in Afghanistan blijven om Afghaanse troepen te trainen en de terreurgroep al-Qaeda te bestrijden.

Dat blijkt uit een door het Witte Huis verspreid feitenoverzicht over het verdrag. President Barack Obama en zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai ondertekenden dinsdag het verdrag.

Het 10-jarig verdrag regelt de militaire en civiele relaties tussen beide landen na 2014. In dat jaar komt er een einde aan de NAVO-missie en trekken de in Afghanistan gelegerde Amerikaanse militairen zich terug.

Obama arriveerde dinsdag in Afghanistan voor een verrassingsbezoek. ''Ik ben hier om het verbond tussen onze twee landen te bevestigen en om de Amerikanen en Afghanen te bedanken die zo veel hebben opgeofferd in de afgelopen tien jaar'', zei Obama in het presidentiële paleis van Karzai in Kabul.

''Wij kijken uit naar een toekomst met vrede. Vandaag komen wij een partnerschap voor de lange termijn overeen.''

Toespraak

Afghanistan geldt straks als een ''belangrijke bondgenoot buiten de NAVO'', een status die het land deelt met onder meer Australië, Israël, Japan en Zuid-Korea.

In een toespraak tot Amerikaanse militairen op de luchtmachtbasis zei Obama: ''Er ligt hartzeer en pijn en moeilijkheden in het verschiet, maar er is licht aan de horizon dankzij de offers die jullie brachten.''

Het bezoek van Obama aan Afghanistan valt samen met de eerste verjaardag van de liquidatie van Osama bin Laden. De leider van al-Qaeda, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de VS, werd een jaar geleden in Pakistan doodgeschoten door Amerikaanse commando's.

Lees alles over de dood van Bin Laden in ons dossier

Obama op bezoek in Afghanistan