NEW YORK - Het Syrische regime en de gewapende opstandelingen houden zich beide niet aan het staakt-het-vuren. Zo hebben regeringstroepen nog steeds zware wapens in de grote steden.

Dat heeft de chef van de VN-vredesmissies, de Fransman Hervé Ladsous, dinsdag gezegd.De Verenigde Naties zetten een waarnemersmissie op poten. Ongeveer 300 inspecteurs moeten gaan controleren of de wapenstilstand in Syrië wordt nageleefd.

Maar op dit moment hebben de VN-leden slechts 150 waarnemers toegezegd, aldus Ladsous. Bovendien krijgen zeker drie controleurs geen visum om Syrië binnen te komen.

De 24 ongewapende militaire waarnemers die momenteel in Syrië zijn, zagen in steden houwitsers, gepantserde voertuigen en ander wapentuig.

Vredesplan

Het terugtrekken van wapens en troepen uit de steden is een belangrijk onderdeel van het vredesplan dat gezant Kofi Annan namens de VN en de Arabische Liga overeenkwam met president Bashar al-Assad.

Het Syrische regime heeft de waarnemers gezegd dat de gepantserde voertuigen zijn ontwapend, maar dat is nog niet gecontroleerd. Ladsous benadrukte desondanks dat de aanwezigheid van de waarnemers in de steden waar zij worden toegelaten, wel degelijk effect heeft.

Oppositiegroeperingen verklaarden eerder dat regeringstroepen doorgaan met vijandelijkheden zodra de waarnemers de steden weer hebben verlaten.

Bombardement

Het voortdurende geweld in Syrië kostte dinsdag volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten 30 mensen het leven. Onder de tien doden die vielen bij een bombardement door regeringstroepen van een dorp in de provincie Idlib waren negen leden van één familie, inclusief vier vrouwen en twee kinderen.

In de provincie Deir Ezzor in het noordoosten kwamen 12 soldaten om het leven bij een gevecht met rebellen. In andere delen van het land kwamen ten minste negen mensen om het leven, onder wie twee opstandelingen.

De Amerikaanse president Barack Obama gaf het ministerie van Financiën dinsdag toestemming om sancties tegen Syrië en Iran aan te scherpen.

Overtreders

Volgens overheidsfunctionarissen houdt de aanscherping in dat het departement publiek mag maken welke buitenlandse bedrijven en personen zich niet houden aan de reeds bestaande sancties tegen beide landen.

Overtreders wordt de toegang tot de financiële en economische sector in de Verenigde Staten ontzegd.

Lees alles over de situatie in Syrië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten