CLEVELAND - Vijf Amerikaanse anarchisten waren van plan een brug in de stad Cleveland (Ohio) op te blazen.

Ze dachten explosieven te kopen, maar kregen in werkelijkheid nepbommen van undercoveragenten. De vijf zijn opgepakt. Dat heeft de Amerikaanse federale recherche, de FBI, dinsdag gezegd.

Volgens de FBI wilden de verdachten ''het Amerikaanse bedrijfsleven en het financiële stelsel'' aanvallen.

''Een brug verwoesten in het zakencentrum zal de bedrijfsbonzen veel geld kosten, niet alleen door de schade aan de brug maar ook omdat veel mensen niet meer naar hun werk kunnen gaan'', zegt een van de verdachten op een geheime opname.

Klaagden

De autoriteiten kwamen de anarchisten op het spoor bij een antikapitalistisch protest in oktober. Ze klaagden toen dat anderen ''geen geweld wilden gebruiken''.

Behalve de bomaanslag op de brug zouden ze ook andere aanvallen hebben overwogen. Zo spraken ze over een aanval op een kantoor van de racistische Ku Klux Klan, wilden ze een vrachtschip tot zinken brengen of een trein laten ontsporen.

Een ander idee was een stinkbomontploffing bij een ziekenhuis. Er zou geen verband zijn met de dood van terreurleider Osama bin Laden. Woensdag is het een jaar geleden dat Amerikaanse commando's hem doodschoten. Bin Laden was het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 in de VS, waardoor ongeveer 3000 doden vielen.