NEW YORK - De rechtszaak tegen de voormalige chef van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, gaat door.

Een Amerikaanse rechter verwierp dinsdag zijn verzoek om een rechtszaak tegen hem van tafel te krijgen. Een kamermeisje van een New Yorks hotel had Strauss-Kahn beschuldigd van verkrachting.

Strauss-Kahn zei dat hij diplomatiek onschendbaar was toen hij contact had met de vrouw, maar de rechter was het daar niet mee eens. ''Als meneer Strauss-Kahn absolute immuniteit genoot, zoals hij beweert, had hij genoeg tijd zich daarop te beroepen."

"Hij kan dit argument niet eerst laten liggen om zijn naam gezuiverd te krijgen. En het nu vervolgens omarmen om mevrouw Diallo de kans te ontnemen de hare te zuiveren'', aldus de rechter.

Vrijwillig

De vrouw beschuldigt Strauss-Kahn ervan haar te hebben gedwongen orale seks met hem te hebben. Volgens Strauss-Kahn was het contact vrijwillig. Vorig jaar augustus werd een strafzaak tegen Strauss-Kahn geseponeerd, omdat justitie niet voldoende bewijs had. Daarop spande Diallo een civiele procedure aan, waarbij lagere eisen aan de bewijzen worden gesteld.

Strauss-Kahn werd vorig jaar gearresteerd in het kader van de affaire, die hem zijn baan bij het Internationaal Monetair Fonds zou kosten.

Onderzoek

Ook in Frankrijk is DSK nog niet uit de strafrechtelijke problemen. Aanklagers begonnen eerder deze week een formeel onderzoek naar Strauss-Kahn.

Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de exploitatie van prostituees. Het onderzoek betekent dat Strauss-Kahn officieel verdachte is in de zaak. Hij is nog niet aangeklaagd.