
320.000 vluchtelingen door onrust Mali
Circa 187.000 vluchtelingen zijn in landen als Mauritanië, Burkina Faso en Niger. In Mali zelf zijn 133.000 ontheemden, zei een zegsvrouw van de volkerenorganisatie.
Het leger verdreef eind maart president Amadou Toumani Touré. Volgens de militairen pakte zijn regering een opstand in het noorden van Mali niet goed aan.
Onder internationale druk gaf de junta na 2 weken de macht uit handen. In de hoofdstad van het West-Afrikaanse land braken maandag opnieuw gevechten uit.
Tegencoup
De militaire junta in Mali verklaarde dinsdag dat soldaten die trouw zijn gebleven aan de Malinese ex-president Amadou Toumani Touré hebben geprobeerd een tegencoup te plegen.
Gezegd werd dat de Touré-aanhangers hulp kregen van 'huurlingen uit de regio'. De 'huurlingen' zijn volgens coupleider Amadou Sanogo ingerekend.
Volgens een junta-woordvoerder probeerden de tegenstanders van het nieuwe bewind de controle over het vliegveld te krijgen zodat Ecowas-troepen konden worden ingevlogen.
Ook bij het gebouw van de staatsomroep in de Malinese hoofdstad Bamako en bij de belangrijkste militaire basis werd gevochten.
Rode Baretten
Een westerse diplomaat zei dat de gevechten maandag begonnen. Militairen die trouw zijn aan de junta probeerden het voormalige hoofd van de presidentiële garde te arresteren.
De presidentiële garde is onderdeel van een parachutistenregiment, dat beter bekend staat als de Rode Baretten. Naar verluidt zijn de leden van de Rode Baretten trouw aan Touré.
Na de arrestatiepoging vielen de Rode Baretten de staatsomroep, de luchthaven en een legerbasis aan. Volgens Yaya Konate, het hoofd van de staatsomroep, werd het gebouw maandag aan het eind van de middag aangevallen. Er werd in de lucht geschoten en al het personeel werd gesommeerd te vertrekken.
Vuurgevechten
De junta verklaarde op de televisie dat de staatsomroep, de luchthaven en de militaire basis nog steeds in haar handen zijn. Zware vuurgevechten in Bamako lijken er echter op te wijzen dat de junta de hoofdstad nog niet volledig onder controle heeft.
Een bron verklaarde dat de junta versterking heeft ingeschakeld. De versterkingen komen uit grote steden in Mali en moeten de positie van de junta beschermen. "De eerste versterkingen zijn al gearriveerd en anderen zullen snel in Bamako zijn", aldus de bron.
Bij de gevechten in en rond Bamako zijn in totaal zeker twaalf mensen om het leven gekomen. "Het gaat om militairen en burgers die waarschijnlijk terechtkwamen in vuurgevechten", aldus een medewerker van het ziekenhuis in Bamako. "Ze zijn allemaal omgekomen door kogels in gebieden waar werd gevochten." Het ziekenhuis heeft rond de dertig gewonden behandeld.
Ruim een maand geleden pleegden opstandige militairen een staatsgreep in Mali en werd de regering van de democratisch gekozen Touré ten val gebracht. Hoewel de militairen op 12 april de macht hebben overgedragen aan een interim-regering is het niet duidelijk welke rol de junta nog speelt en hoeveel macht ze nog heeft.