DEN HAAG - Libië wil Saif al-Islam Kaddafi en de vroegere inlichtingenchef Abdullah al-Senussi zelf vervolgen.

Zij zijn ook aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, maar dat moet de arrestatiebevelen vernietigen. Die eis heeft Libië dinsdag ingediend.

Toen vorig jaar de eerste volksprotesten uitbraken in Libië, zouden Senussi en Saif al-Islam Kaddafi veiligheidstroepen opdracht hebben gegeven op demonstranten te schieten. Volgens de hoofdaanklager van het Strafhof is dat een misdaad tegen de menselijkheid.

Het ICC eiste ook de arrestatie van dictator Muammar Kaddafi, de vader van Saif al-Islam, maar hij is gedood.

Voorrang

In de regels van het ICC staat dat nationale rechtbanken voorrang hebben bij het vervolgen van verdachten. Pas als een land dat niet kan of niet wil, komt het Strafhof in beeld. Libië zegt dat het in staat is tot een eerlijk proces.

Als het ICC toch vasthoudt aan een rechtszaak in Den Haag, mist de Libische bevolking ''een historische kans om de oude cultuur van straffeloosheid uit te roeien''.

Saif al-Islam is de belangrijkste zoon van Muammar Kaddafi. Volgens ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo fungeerde Saif al-Islam in de praktijk als een soort premier van zijn vader.

Na de val van het regime sloeg hij op de vlucht. In november vorig jaar werd hij gevangen genomen. Senussi werd in maart opgepakt in Mauritanië.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier