LONDEN - Het Britse parlementaire onderzoek naar schandaalkrant News of the World heeft harde waarheden aan het licht gebracht.

''Er waren ernstige overtredingen, onze reactie kwam te langzaam en te voorzichtig, en sommige medewerkers hebben de onderzoekers misleid'', verklaarde moederbedrijf News Corp dinsdag in een reactie. Dat staat in een rapport van het Britse parlement, dat dinsdag werd gepubliceerd.

Volgens de commissieleden wist Murdoch van misstanden, maar heeft hij die met ''moedwillige blindheid'' toegelaten en probeerde hij daarna het Britse parlement te misleiden.

''Tijdens het hele schandaal was het hun instinct om de hele zaak toe te dekken in de plaats van te zoeken naar fouten en de overtreders te straffen, tot het te laat was'', staat te lezen in het 85 pagina's tellende rapport.

'Ongeschikt'

Volgens de makers van het rapport maakt dit de 81-jarige Murdoch ''ongeschikt'' als leider van een grote groep als News Corp. Ook zijn zoon James, die de leiding had bij News of the World, wordt in het rapport flink gehekeld.

Murdoch heeft voor de commissie gezegd dat hij pas in een laat stadium over de afluisterpraktijken is geïnformeerd. Die bewering werd tegengesproken door onder anderen de oud-hoofdredacteur van News of the World, die zei dat Murdoch al sinds 2008 wist dat er bij de krant systematisch werd afgeluisterd.

De parlementaire onderzoekscommissie werd ingesteld nadat het schandaal rond News of the World van afgelopen zomer was uitgekomen. Verslaggevers bleken te hebben ingebroken in de voicemails van een vermist 13-jarig meisje. Ook de moeder van een vermoord 8-jarig meisje bleek te zijn afgeluisterd. Murdoch besloot uiteindelijk de krant op te doeken.

BSkyB

De rapportage kan gevolgen hebben voor Murdochs belangen in het Britse mediabedrijf BSkyB. News Corp heeft een aandeel van 39 procent in BSkyB, maar moest al afzien van een verdere overname nadat het schandaal was uitgekomen.

Alles over het Brits afluisterschandaal