AMSTERDAM - Het raketschild van de NAVO vordert gestaag en de eerste tests wijzen uit dat het naar behoren werkt. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen maandag gezegd. 

Hij rekent erop dat hij op de NAVO-top in mei kan melden dat het systeem dat het Westen moet vrijwaren van vijandelijke raketten voor het eerst in bedrijf is.

"Dit maakt het mogelijk delen van het grondgebied van de NAVO te beveiligen en dat concept wordt de komende jaren verder ontplooid zodat we stilaan de burgers van alle NAVO-landen in Europa kunnen beschermen", zei Fogh Rasmussen. "We hebben de systemen beproefd en ze werken."

Mankementen

In de Verenigde Staten verschenen onlangs onderzoeksrapporten die tot de slotsom kwamen dat het raketschild tal van technische mankementen vertoont, voortdurend vertraging oploopt en veel duurder uitvalt dan begroot.

De rekenkamer van het Amerikaanse Congres en de Defense Science Board, die het Amerikaanse ministerie van defensie adviseert, stelden vast dat de productie van raketonderscheppers hapert, radars het vaak zonder stroom stellen en sensoren raketkoppen niet van andere objecten kunnen onderscheiden.

Iran

Fogh Rasmussen wilde niet op die rapporten reageren, omdat hij die 'niet onder ogen had gehad'. "Dat is een Amerikaanse aangelegenheid", zei de secretaris-generaal.

Het raketschild is een terugkerende steen des aanstoots in de betrekkingen tussen het Westen en Rusland. De NAVO zegt dat het raketschild bedoeld is om een mogelijke dreiging uit Iran tegen te gaan. Rusland vreest echter dat het raketschild de afschrikkende werking van zijn nucleaire arsenaal zal ondergraven.