KHARTOEM - Sudan heeft de noodtoestand afgekondigd in de grensstreek met Zuid-Sudan. Door deze maatregel, die de bevoegdheden van de Sudanese autoriteiten verruimt, dreigen de spanningen tussen de twee buurlanden verder op te lopen.

De moeizame betrekkingen tussen de regering in Khartoem en het sinds juli onafhankelijke zuiden van het land zijn verder verslechterd nadat Sudanese troepen zaterdag drie buitenlanders en een Zuid-Sudanees hadden opgepakt.

Khartoem beschuldigt de regering in Juba ervan dat zij met hulp van buitenlanders het betwiste grensgebied Heglig tijdelijk heeft weten te bezetten.

Het opgepakte viertal was in de betwiste grensstreek op een militaire missie, beweerde het Sudanese leger zaterdag. Maar volgens het Noorse Volkshulp, de werkgever van arrestant John Soerboe, waren de vier ter plaatse om mijnen te ruimen.

Burgeroorlog

Zuid-Sudan scheidde zich in juli vorig jaar af van Sudan na een burgeroorlog van twintig jaar. Het overwegend christelijke Zuid-Sudan en het goeddeels islamitische Sudan twisten sindsdien over de verdeling van de olievoorraden en hun botsende aanspraken op de grensstreek.

Beide partijen beschuldigen elkaar over en weer van militaire agressie.