YANGON - Oppositieleidster Aung San Suu Kyi stelde maandag dat ze toch de eed gaat afleggen in het parlement van Myanmar, het vroegere Birma.

Suu Kyi had eerder de eed geweigerd omdat ze het oneens was met de formulering van de eed. De president weigerde de eed te veranderen, waardoor Suu Kyi en circa 40 NLD-partijleden niet konden beginnen aan hun parlementswerk. Dat leidde tot grote ophef.

Suu Kyi was onlangs in het parlement gekozen na een jarenlang verbod op haar partij. Myanmar is jarenlang bestuurd door een ondemocratisch militair regime.

Wens van volk

De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991 zei journalisten in haar partijkantoor dat ze de eed gaat afleggen ''omdat het de wens is van het volk''.

''De kiezers hebben op ons gestemd omdat ze ons in het parlement wilden zien''. Parlementslid Win Htein van de NLD zei dat de leden dinsdag de eed zullen afleggen in het parlement.

Huisarrest

Suu Kyi is wereldberoemd door haar verzet tegen het militaire regime van Myanmar. Ze kreeg sinds 1989 huisarrest, maar won in 1990 met overmacht de parlementsverkiezingen.

Het militaire regime erkende de uitslag echter niet. In november 2010 werd het huisarrest opgeheven. Enkele weken geleden won ze in tussentijdse verkiezingen een parlementszetel.

De 66-jarige politica heeft als prioriteit om de grondwet te veranderen. Die reserveert een kwart van de zetels in het parlement voor niet-gekozen militairen.