CAIRO - De militaire machthebbers in Egypte gooien onder druk van het parlement de regering om. In de komende uren of dagen stelt veldmaarschalk Hussein Tantawi een nieuwe ministersploeg voor.

Dat heeft de voorzitter van het parlement Saad el-Katatni zondag gezegd.

Het besluit om het kabinet te wijzigen, is een handreiking van de junta aan het parlement. Conservatieve moslims zijn daar in de meerderheid, maar zitten niet in de regering. Het parlement heeft daarom het werk neergelegd.

Eerder zondag liet El-Katatni weten dat het door islamisten gedomineerde parlement de zittingen voor een week zou opschorten omdat de Opperste Raad voor de Strijdkrachten de eis dat de regering wordt vervangen negeerde.

Hoewel de wijziging van het kabinet minder is dan het geëiste ontslag, toonde El-Katatni zich tevreden met de toezegging.

Moslimbroederschap

De Moslimbroederschap waartoe El-Katatni behoort heeft net geen meerderheid in het parlement. De regerende generaals hebben laten doorschemeren dat zij niet zullen toestaan dat de Broederschap het land domineert.

Het drie maanden geleden geïnstalleerde parlement eiste het recht op een kabinet te benoemen, in plaats van de regering die eind vorig jaar door de militaire raad werd aangesteld. Dat kabinet wordt geleid door Kamal el-Ganzouri, die in de jaren negentig onder de vorig jaar afgetreden president Hosni Mubarak ook al premier was.

Volgens staatskrant al-Ahram worden islamistische partijen opgenomen in het nieuwe kabinet.

De huidige premier is Kamal al-Ganzouri. Of hij ook de komende regering leidt is niet bekend.Ganzouri was minister onder de verdreven president Hosni Mubarak. Veel Egyptenaren betwijfelen daarom of hij in staat is hervormingen door te voeren.

Mubarak

Het leger heeft de macht over Egypte sinds ex-dictator Mubarak op 11 februari vorig jaar onder druk van massale betogingen aftrad.

Sinds maanden komen Egyptenaren met enige regelmaat opnieuw bijeen op het Tahrirplein in de hoofdstad Cairo, epicentrum van het protest tegen Mubarak, nu om te ageren tegen het militaire bewind. Dat zet volgens demonstranten veel van de praktijken van Mubarak voort en treuzelt met het doorvoeren van hervormingen.

De verkiezingen voor het Egyptisch Lagerhuis hebben in december en januari plaatsgevonden. De presidentsverkiezingen, die aanvankelijk voor eind 2012 stonden gepland, zijn onder druk van de tegenstanders van de junta vervroegd naar juni.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten