TRIPOLI - De Nationale Overgangsraad van Libië ziet ervan af het huidige kabinet te ontslaan. De raad vreest dat anders het tijdschema voor de in juni geplande verkiezingen in de war wordt gestuurd.

De overgangsraad nam vorige week in besloten zittingen een motie van wantrouwen aan tegen de regering, die incompetentie werd verweten.

Maar voorzitter van de raad Mustafa Abdul-Jalil liet zondag na een nieuwe vergadering weten dat handhaving van het kabinet het beste is om de verkiezingen volgens plan te laten doorgaan.

De prioriteiten van het kabinet moeten het herstel van de veiligheid en de integratie van de diverse groepen opstandelingen in een nationaal leger zijn, zei Abdul-Jalil.

In de verkiezingen moet een tweehonderd leden tellende volksvertegenwoordiging worden gekozen, die een nieuwe regering moet vormen en een nieuwe grondwet moet voorbereiden.

Kaddafi

De Nationale Overgangsraad zwaait de scepter over Libië sinds het 42-jaar oude regime van dictator Muammar Kaddafi in oktober vorig jaar ten val kwam. In navolging van andere opstanden in de Arabische wereld braken begin 2011 in Libië betogingen los tegen het autoritaire bewind.

De opstand mondde uit in een bloedige strijd tussen rebellen en regeringstroepen. Volgens de Verenigde Naties heeft de 'Arabische Lente' in Libië aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Chronologie van de Libische opstand in 2011

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten