KHARTOEM - De drie buitenlanders en een Zuid-Sudanees die zaterdag door Sudan zijn opgepakt werden betrapt met militaire instrumenten en een pantservoertuig. Het viertal heeft een militair verleden.

Dat zei kolonel Sawarmi Khalid Saad zaterdagavond op de staatstelevisie.

De arrestanten, onder wie een Brit, een Noor en een Zuid-Afrikaan, vielen in handen van het Sudanese leger in de olierijke grensstreek Heglig. Die grensstreek wordt door zowel Sudan als Zuid-Sudan opgeëist.

Noorse Volkshulp heeft zondag gezegd dat de door Sudan opgepakte Noor in dienst is van die hulporganisatie. De 50-jarige John Soerboe en zijn twee reisgenoten zouden zijn begeleid door een Zuid-Sudanese militair.

Militaire missie

Het viertal voerde volgens Saad in Heglig een militaire missie uit, maar lichtte die bewering niet nader toe. Hun aanhouding bewijst dat de klacht van de regering in Khartoem dat Zuid-Sudan buitenlanders heeft ingezet om Heglig te veroveren, gegrond is.

De spanningen tussen het overwegend christelijke Zuid-Sudan en het goeddeels islamitische Sudan zijn de afgelopen tijd opgelopen. De landen twisten over oliewinning en een omstreden grens.

Zuid-Sudan scheidde zich in juli vorig jaar af van Sudan na een burgeroorlog van twintig jaar. Beide partijen beschuldigen elkaar over en weer van militaire agressie.