BEIROET - Waarnemers van de Verenigde Naties hebben zondag in het Syrische Homs de in puin geschoten wijk Khaldiyeh bezocht. Dat heeft het Syrische staatspersbureau bericht.

Van Khaldiyeh is weinig over na zware bombardementen van regeringstroepen op de opstandige wijk, en bloedige gevechten tussen rebellen en militairen.

De waarnemers die Khaldiyeh aandeden maken deel uit van de voorhoede van de waarnemersmissie die in opdracht van de Veiligheidsraad toezien op het vredesplan van Kofi Annan, dat een einde moet maken aan het geweld in het land.

Zondag wordt de Noorse generaal-majoor Robert Mood in Syrië verwacht om het bevel over de missie op zich te nemen.

Hart van opstand

Analisten achtten de kans klein dat het vredesplan slaagt, maar het kan het geweld wel tijdelijk doen luwen. Dat lijkt het geval in Homs, de derde stad van het land, die uitgroeide tot het hart van de opstand tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad.

Zaterdag raakten ordetroepen en naar de oppositie overgelopen militairen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten slaags rond het zomerpaleis van de president in de kuststad Burj Islam.

Het Syrische leger zou ook de Damascener voorstad Bakhaa hebben bestookt nadat deserteurs daar een veilig heenkomen hadden gezocht.

Insluipers

De Syrische staatspers berichtte dat de marine gewapende insluipers heeft betrapt en verjaagd die met rubberbootjes op de kust wilden landen.

Libanon heeft beslag gelegd op een scheepslading wapens die van Libië naar Syrië onderweg zou zijn. De Libanese autoriteiten legden de Lutfallah II aan de ketting en arresteerden elf bemanningsleden.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten