AMSTERDAM - De Australische premier Julia Gillard heeft zondag twee door schandalen achtervolgde parlementsleden aan de kant gezet. 

Gillard hoopt zo afstand te nemen van het tweetal zonder hun steun voor haar wankele minderheidsregering te verliezen.

Tot zaterdag steunde de premier parlementsvoorzitter Peter Slipper en Labor-parlementariër Craig Thomson, die allebei een strafzaak boven het hoofd hangt, nog. Slipper is beschuldigd van seksuele intimidatie van een medewerker en fraude met taxideclaraties, Thomson zou prostituees hebben betaald met een creditcard van de vakbond die destijds zijn broodheer was.

Zorgen

''Ik vind dat er omtrent het aanzien van het parlement een grens is overschreden, en dat baarde me zoveel zorgen dat ik het goed achtte in te grijpen'', zei Gillard. ''Ik voel terdege dat Australiërs naar het parlement kijken, en dat zien ze nu verscholen onder donkere wolken.''

Beiden houden vol onschuldig te zijn. Slipper heeft beloofd zijn voorzitterschap neer te leggen zo lang het onderzoek duurt, Thomson gaat door als onafhankelijk parlementariër.

De regering van Gillard behoudt naar verwachting het vertrouwen van het parlement, omdat Thomson haar ook na zijn vertrek uit Labor blijft steunen.