ANTWERPEN - De Molukse motorclub Satudarah die in Nederland 15 afdelingen telt, heeft ook een afdeling in Antwerpen geopend

Dat meldt Satudarah op de eigen website. ''Het Antwerpse chapter heet voluit Satudarah Belgium District 9''. In Duitsland is de aspirant-afdeling 'Duisburg' opgezet.

''Een concrete locatie voor een clubhuis is nog niet bekend'', meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad zondag. ''De Antwerpse afdeling wordt voorlopig nog geleid vanuit Bergen op Zoom, waar het Seaside Chapter van Satudarah is gevestigd.''

Satudarah werd in 1990 opgericht in Moordrecht. De motorclub komt geregeld in het nieuws wegens vermeende spanningen met rivaal Hells Angels. Daarom werden er de laatste tijd verschillende Harleydagen voor motorliefhebbers in Nederland afgelast. Dit uit vrees van de autoriteiten voor eventueel geweld dat zou kunnen ontstaan als leden van de twee motorclubs elkaar zouden treffen.

Zorgen

De Belgen maken zich zorgen over de komst van de club. ''Tientallen leden van Satudarah zitten in Nederland in de gevangenis op verdenking van moordpoging, geweldpleging, wapenbezit, afpersing en handel in verdovende middelen'', schrijft Het Nieuwsblad.

''In vergelijking met Satudarah zijn de Hells Angels rustige jongens. Ze noemen zichzelf niet voor niets de nazaten van de Molukse krijgers'', zegt een bron bij de politie in de Belgische krant.

''Die gewelddadige reputatie verklaart ook hun spectaculaire groei. Ze veroveren hun terrein desnoods met geweld'', vervolgt de bron.

Europol

De Europese politieorganisatie Europol liet eerder weten dat gemiddeld minimaal de helft van de leden van motorclubs een veroordeling aan de broek heeft. Het gaat dan vooral om leden van de drie grote clubs in Europa: Hells Angels, Bandidos en Outlaws.

Leden van de Hells Angels en Satudarah hebben geen beste reputatie. Zo zocht de politie nog in maart op het voormalig terrein van de Angels in Amsterdam. Daar zou een lijk in de grond liggen, maar die is niet gevonden. In Zeist werd in dezelfde maand op een computer van een bestuurslid kinderporno gevonden.

Ook bij Satudarah deed de politie invallen gedaan. Daarbij werden leden van de motorclub gearresteerd onder meer op verdenking van bedreiging en geweld.

Nieuw onderkomen

In Rotterdam helpt de gemeente niet mee naar het vinden van een nieuw onderkomen voor Satudarah. In Amsterdam kan Satudarah niet langer terecht in een café, omdat de gemeente bang is dat de horecagelegenheid gebruikt wordt voor criminele activiteiten. Bovendien zijn er regelmatig berichten over escalatie tussen beide motorclubs.

Minister Ivo Opstelten had het in januari nog over ernstige problematiek tussen de zogeheten 'outlawbendes'.